Γιώργος Λιλλήκας

Γιώργος Λιλλήκας
Πολιτική Παράταξη
Συμμαχία Πολιτών
Ημερομηνία Γέννησης
01/06/1960
 (61 ετών)
Τόπος Γέννησης
Παναγιά Πάφου
Σύζυγος
Βαρβάρα Πετροπούλου
Παιδιά
1
Σπουδές
Πολιτικές Επιστήμες στο Lyon Institute of Political Studies
Γιώργος Λιλλήκας

Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παναγιά της Πάφου την 1η Ιουνίου του 1960. Είναι το έκτο παιδί της αγροτικής οικογένειας του Γιάννη και της Σοφίας Λιλλήκα. Το 1992 παντρεύτηκε την Βαρβάρα Πετροπούλου με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Ορφέα.

Μαθήτευσε στο Δημοτικό Σχολείο της Παναγιάς και στο περιφερειακό Γυμνάσιο Πολεμίου. Το 1980, μετά τη στρατιωτική του θητεία, μετέβη στη Γαλλία για σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP) της Λυών. Αποφοιτεί το 1984 με το Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών. Τον ίδιο χρόνο απέκτησε και το Δίπλωμα Ειδικών Σπουδών για τον Αραβικό Κόσμο από το Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP) της Γκρενόπλ, από το οποίο αποκτά το Διδακτορικού Κύκλου Εμπεριστατωμένων Σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες (D.E.A) το 1985. Από το 1985 μέχρι το 1987 (παράλληλα με την προετοιμασία της διδακτορικής του διατριβής) συμμετέχει στο Ερευνητικό Κέντρο Ιστορικής Πολιτειολογίας (Centre de Politologie Historique) του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS).

Επαγγελματική δραστηριότητα

Το 1993 ο Γιώργος Λιλλήκας από κοινού με τη σύζυγό του Βαρβάρα ίδρυσαν την εταιρεία Marketway, από την οποία αποχώρησε το 2003 όταν διορίστηκε Υπουργός. Από το 2008 διευθύνει μια νέα εταιρεία, τη BlueTree Consultants, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα των Διεθνών Επενδύσεων, κυρίως σε αγορές του εξωτερικού. Από το 2010 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Arch Capital Group (Όμιλος Εταιρειών εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Nasdag που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ασφαλειών και Αντασφαλειών).

Ο Γιώργος Λιλλήκας έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε πάρα πολλά Πανεπιστήμια και Δεξαμενές Σκέψεις (Think Tanks) για το πρόβλημα και άλλα θέματα, κυρίως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Έχει δημοσιεύσει στον κυπριακό και διεθνή Τύπο, όπως και σε βιβλία συλλογικής συγγραφής, δεκάδες άρθρα για διάφορα . Το 2008 εκδίδει το βιβλίο «Λύση του Κυπριακού: Πραγματικότητες, Διλήμματα και Επιλογές» (Εκδόσεις Λιβάνη). Επίσης, ο Γιώργος Λιλλήκας είναι Επίτιμος Πρόεδρος του «Συνδέσμου Σκαπανέας», ο οποίος
προγράμματα στήριξης και αποκατάστασης παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Πολιτική διαδρομή

 • Κατά διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση, συμμετέχοντας στον Σύλλογο Κυπρίων Φοιτητών της Λυών.
 • Το 1987, με την επάνοδο του στην Κύπρο, εντάχθηκε στο εκλογικό επιτελείο του Ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου (τον οποίο υποστήριξαν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ).
 • Τον Φεβρουάριο του 1988 διορίστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου.
 • Στο τέλος του 1989 διορίστηκε ως Γενικός Γραμματέας της Νέας Γενιάς στο νεοσύστατο τότε Κεντρικό Φορέα Νεολαίας, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1992.
 • Το 1992 εργάστηκε για την επανεκλογή του Γιώργου Βασιλείου στην Προεδρία της Δημοκρατίας (τον οποίο υποστήριξε το ΑΚΕΛ).
 • Το 1996 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το ψηφοδέλτιο ΑΚΕΛ Αριστερά - Νέες Δυνάμεις, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2001. 
 • Στις Προεδρικές Εκλογές του 1998 υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιάκωβου (τον οποίο υποστήριξαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ).
 • Το 2003 εργάστηκε για την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας (τον οποίο υποστήριξαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων).
 • Διορίστηκε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (2003-2006),  Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων (Απρίλιος-Μάιος 2004), Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (Ιανουάριος-Ιούνιος 2006) και Υπουργός Εξωτερικών (2006-2007) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.
 • Ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Κυπριακές Προεδρικές Εκλογές του 2013.
 • Στις 28 Απριλίου 2013 ίδρυσε το Κυπριακό πολιτικό κόμμα Συμμαχία Πολιτών για να λάβει μέρος στις Κυπριακές Ευρωεκλογές 2014.

ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

FACT CHECKING

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

SOCIAL MEDIA