Weekly briefing: Βάρνα, Ψυχρός Πόλεμος, Κυπριακό και Αμβλώσεις

Γράφει η Ζώη Παναγή

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας, όπως τις επέλεξε το Offsite Politics.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εβδομάδα που μας πέρασε.

Σύνοδος της Βάρνας

Την εβδομάδα που μας πέρασε η Κύπρος και η Ελλάδα είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στην Σύνοδο μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας.

Αμφότερες, αφού είχαν εξασφαλίσει στην Σύνοδο Κορυφής την ξεκάθαρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, ανέμεναν τις εξελίξεις στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο προσφυγικό χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική κατάληξη.Όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι Ευρωπαίοι εταίροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν, στηρίζοντας την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ ζήτησε την επανεξέταση της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ τόνισε στην Τουρκία πως για να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.

Με τη σειρά της η Λευκωσία εξέφρασε «ικανοποίηση» για τη Σύνοδο της Βάρνας, ενώ διφορούμενα ήταν τα αποτελέσματα για τα κυπριακά κόμματα.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, παραμένουν τεταμένες (εξαιτίας βέβαια και των ενεργειών της Τουρκίας), παρότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πριν από την Σύνοδο πως στόχος τους είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Απελάσεις Ρώσων διπλωματών και η «ιαχή» Ψυχρού Πολέμου

Πέραν όμως των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τεταμένες είναι και οι σχέσεις των χωρών της Δύσης με την Ρωσία, μετά και τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών συνεχίστηκαν σαν ντόμινο, αφού μετά τις χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ολλανδία, Εσθονία, Τσεχία, Λετονία, Κροατία, Ρουμανία, Φινλανδία, Δανία, Ιταλία, Λιθουανία), σειρά πήραν και οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών και κλείσιμο του ρωσικού προξενείου του Σιάτλ.

Σε αντίποινα η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει και αυτή με απελάσεις διπλωματών από τις αντίστοιχες χώρες αλλά και να κλείσει προξενεία από την χώρα της.

Για την κατάσταση που επικρατεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε έντονη ανησυχία, ενώ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να παρθούν μέτρα προφύλαξης «παρόμοια του Ψυχρού Πολέμου» για να αποφευχθεί η όποια κλιμάκωση.

Πάντως η Κύπρος, προτίμησε να κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση, εξ ου και όπως ανακοινώθηκε δεν θα προχωρήσει σε απελάσεις - όπως και άλλα 14 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Φως στο τούνελ… του Κυπριακού

Αναφορικά με το εθνικό θέμα, υπήρξαν μεν θετικά νέα, χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις δε.

Τελικά έγινε αυτό που είχε γραφτεί εδώ και αρκετές μέρες: Αφότου έγινε η Σύνοδος της Βάρνας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποδέχθηκε τελικά την πραγματοποίηση μιας κοινωνικού τύπου συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στις 16 Απριλίου σε ένα ανεπίσημο δείπνο στο σπίτι της αναπληρώτριας ειδικής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μάλιστα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις μεταξύ των δύο ανδρών, αναλόγως της έκβασης του ανεπίσημου δείπνου.

Αποποινικοποίηση των αμβλώσεων

Σε μια σημαντική τροποποίηση των προνοιών του Ποινικού Κώδικα για τις αμβλώσεις προχώρησε η κυπριακή Βουλή.

Από τους 50 βουλευτές, οι 33 ψήφισαν υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος της γυναίκας να τερματίζει την εγκυμοσύνη της, υπό προϋποθέσεις. (Δείτε εδώ τους βουλευτές που ψήφισαν κατά, αποχή ή αποχώρησαν την ώρα της ψηφοφορίας)

Βάσει αυτής της τροποποίησης, οι αμβλώσεις θα επιτρέπονται μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου.

Πρώτες αντιδράσεις κατά ΥΠΠ

Τις πρώτες του πολιτικές αντιδράσεις και επικρίσεις δέχθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης. Αιτία ήταν η συνάντηση που πραγματοποίησε με την ηγεσία του ΕΛΑΜ και οι δηλώσεις που είχε κάνει.

Ο Υπουργός σε δηλώσεις του υιοθέτησε την δήλωση που είχε προηγηθεί από τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ για «αρχές και αξίες» και για διατήρηση της «ελληνορθόδοξης παράδοσης του τόπου». Τόσο πολιτικά πρόσωπα-κόμματα, όσο και οργανωμένα σύνολα-φορεί αντέδρασαν επικρίνοντας τον Υπουργό.

Από πλευράς ΑΚΕΛ είχε τονισθεί πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης μετά από τέτοιες δηλώσεις θα έπρεπε είτε να παυθεί από τον Πρόεδρο, είτε να παραιτηθεί ο ίδιος.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από το Κυβερνών κόμμα με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη να δηλώνει πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουμε και στο τι λέμε. Ιδιαιτέρως όταν κατέχουμε δημόσιο αξίωμα που με τις πράξεις ή τις παραλήψεις μας διαμορφώνουμε παιδικές ψυχές και συνειδήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ