Weekly Briefing: Ο απρόβλεπτος Τραμπ και οι συμμαχίες της Κύπρου

Γιώργου Καυκαλιά

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας, όπως τις επέλεξε το Offsite Politics.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολιτικό σκηνικό την εβδομάδα που πέρασε.

Αυτή η εβδομάδα τα είχε όλα. Εντάσεις σε διεθνές επίπεδο, εντάσεις στο εσωτερικό, τριμερής συναντήσεις αλλά και επισκέψεις από την Ευρώπη στο πολύπαθο νησί μας.


Αρχή θα κάνουμε με την απόφαση-κίνηση Τραμπ που όλοι περιμέναμε αλλά κανείς δεν πίστευε πραγματικά ότι θα το έκανε. Κι όμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποχωρεί από τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν και προκάλεσε με τον τρόπο αυτό έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Προχώρησε μάλιστα σε εξαγγελία για επαναφορά κυρώσεων, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα του για το ζήτημα αυτό. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε "καταστροφική" τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι υποτίθεται ότι θα προστάτευε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, όμως επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η απόφαση αυτή έφερε κινητοποίηση στην διεθνή πολιτική σκακιέρα, καθώς όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη στη Συμφωνία αυτή, έσπευσαν να δηλώσουν πως εξακολουθούν να πιστεύουν πως η Συμφωνία θα πρέπει να τηρηθεί και να βρεθούν μάλιστα τρόποι να επεκταθεί τόσο σε βάθος ετών αλλά και σε τρόπους ελέγχου της υλοποίησης της. 
Ευρωπαϊκοί παράγοντες πολιτικής αναφέρονται σε στρατηγικό λάθος του Τραμπ που πάντως δεν φαίνεται να τον πτοεί καθόλου. 

Το Ιράν διαμηνύει ότι θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν. Θα μπει μάλιστα σε συζητήσεις, σύμφωνα με τον Ροχανί, με Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα.

"Κλείδωσε" η συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Είναι πλέον και επίσημα "ραντεβού". Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν όρισαν την ημερομηνία και το μέρος στο οποίο θα έχουν την ιστορική συνάντηση. Η συνάντηση λοιπόν θα γίνει στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Οι δυο ηγέτες αναμένεται να κάνουν ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να περάσουν το μήνυμα πως η ειρήνη μεταξύ τους δεν είναι κάτι μακρινό ή ανέφικτο, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα αίσθημα φιλειρηνικό προς όλο τον κόσμο. 

Ωστόσο είναι τόσο απρόβλεπτοι και οι δυο που δεν θα μπορούσε κανείς με βεβαιότητα να πει τι ακριβώς θα μεσολαβήσει μέχρι την ημέρα εκείνη ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο. 

Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Την περασμένη Τρίτη η Κύπρος φιλοξένησε μια σημαντική τριμερή συνάντηση με Ελλάδα και Ισραήλ, στην οποία οι ηγέτες των χωρών ουσιαστικά επιβεβαίωσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις καλές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους αλλά και τα περιθώρια περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας τους στο μέλλον σε όλους τους τομείς πολιτικής. 

Βασικό αποτέλεσμα από την τριμερή δεν ήταν άλλο από την πρόθεση η οποία εκφράστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για ολοκλήρωση όλων των διαδικαστικών βημάτων για την υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό EastMed εντός του 2018. 

Οι τρεις πλευρές υπέγραψαν ακόμη σημαντικό αριθμό μνημονίων συναντίληψης αλλά και συνεργασίας σε τομείς όπως η τεχνολογία του διαστήματος, οι δορυφορικές επιχειρήσεις και εφαρμογές, οι τηλεπικοινωνίες, η θαλάσσια ρύπανση, παραγωγή ταινιών, η δημόσια ασφάλεια και όχι μόνο. 

Επίσκεψη Ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο 

"Ραγίζει η καρδιά μου", είπε στα ελληνικά η Ευρωβουλευτής Cecilia Wikström, η οποία μαζί με συναδέλφους της μετέχει σε αντιπροσωπεία του ΕΚ που επισκέφτηκε την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την παραλία της Γλώσσας.

Οι ευρωβουλευτές παρέμειναν εκεί για 15 λεπτά περίπου και συνάντησαν πολλούς Αμμοχωστιανούς που διατράνωσαν τον πόθο τους για επιστροφή και την λαχτάρα τους για λύση. Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο και υπήρχε μεγάλη συγκίνηση από τους Ε/κ πρόσφυγες που βρέθηκαν εκεί.

Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης Γκρίζοι Λύκοι με σημαίες καθώς και "αστυνομικοί" οι οποίοι μάλιστα προχώρησαν σε συλλήψεις οκτώ Ε/κ και μιας Βρετανίδας υπηκόου, λόγω του ότι, όπως ισχυριστηκαν, έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο από τοπία και περιοχές που δεν δικαιούνταν. Τελικά τους πήραν τα κινητά και τους ανάγκασαν να σβήσουν όλο το υλικό, ενώ στο τέλος τους άφησαν ελεύθερους. 

Στον λόφος της ΠΑΣΥΔΥ η νέα Βουλή 

"Στον Λόφο της ΠΑΣΥΔΥ, θα ανεγερθεί το νέο κτήριο της κυπριακής Βουλής, καθώς εξευρέθηκε, μετά από επίμονες διαβουλεύσεις των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, η βέλτιστη δυνατή λύση για τη χωροθέτηση του κτηρίου", αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.

Προστίθεται ότι η λύση που δόθηκε διασφαλίζει την προστασία και προσβασιμότητα στις αρχαιότητες, στην ολότητά τους, όπως και τη λειτουργικότητα του κτηρίου, χωρίς να επηρεάζεται το αισθητικό αποτέλεσμα, στα πλαίσια πάντα της αρχικής σύλληψης του έργου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ