Weekly Briefing: Από τον Κουφοντίνα σε Συνεργατισμό και Παιδεία

Γιώργου Καυκαλιά

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας, όπως τις επέλεξε το Offsite Politics.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολιτικό σκηνικό την εβδομάδα που πέρασε 

Σε επίπεδο διεθνών εξελίξεων Τουρκία και ΗΠΑ κατάφεραν να στρέψουν τα βλέμματα πάνω τους. Οι δυο "σύμμαχοι" δεν λένε να σταματήσουν τις διαμάχες, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού και Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, κατηγορώντας τους ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και κράτηση του πάστορα  Άντριου Μπράνσον, ο οποίος βρίσκεται υπό κατ΄οίκον περιορισμό στην Τουρκία

Ο Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται για "τρομοκρατία" και "κατασκοπεία" στην Τουρκία, "πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από τον κατ` οίκον περιορισμό και να επιστρέψει στο σπίτι του" επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας, Χέδερ Νάουερτ. 
 
Η σύλληψη του Πάστορα Μπράνσον έγινε στη Σμύρνη τον Οκτώβριο του 2016 και κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τρομοκρατικές οργανώσεις και για κατασκοπεία.

Οι κυρώσεις αυτές συνίστανται στην κατάσχεση αγαθών και περιουσιακών στοιχείων των Σουλεϊμάν Σοϊλού και Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ στις ΗΠΑ, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε όλους τους αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με τους δύο τούρκους υπουργούς.

Αντίστοιχες κυρώσεις επέβαλε ως απάντηση και ο Ερντογάν εις βάρος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των ΗΠΑ. 

Παράλληλα όμως η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε νέο ιστορικό χαμηλό ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου(5:1).

Σε αγροτικές φυλακές ο Κουφοντίνας

Μια άλλη υπόθεση η οποία ξεσήκωσε την αντίδραση της Τουρκίας, ήταν η απόφαση των ελληνικών αρχών να μεταφερθεί σε αγροτικές φυλακές ο πολυισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17Ν που έχει καταδικαστεί για σειρά δολοφονιών θυμάτων της οργάνωσης σε 16 φορές ισόβια, μετάγεται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου όπου οι κρατούμενοι διαβιούν, όπως προβλέπει ο νόμος, σε συνθήκες ανοικτής φυλακής δηλαδή εργάζονται και κυκλοφορούν σε μεγάλη έκταση καθώς η φυλακή έχει κτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ προβλέπεται ότι όσοι κρατούμενοι είναι σε αγροτικές φυλακές έχουν καλύτερο υπολογισμό ημερομισθίων από εκείνους που κρατούνται σε φυλακές κλειστού τύπου όπως ο Κορυδαλλός.

Η εξέλιξη αυτή εξόργισε τους Τούρκους οι οποίοι μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ τους, επεσήμαναν πως μια τέτοια εξέλιξη είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και καλούν την Ελλάδα να σταματήσει να κάνει κινήσεις που μπορεί να θεωρηθούν ως ευνοϊκή μεταχείριση σε τρομοκράτες. 

Παραιτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας

Να μείνουμε για λίγο ακόμα στην Ελλάδα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, Νίκος Τόσκας, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις πυργκαγιές στην Αττική, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο σε δεκάδες συνανθρώπους μας. 

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα αφού φυσικά τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία των τελευταίων ετών. 

Η πίεση προς τον κ. Τόσκα τα τελευταία 24ωρα ήταν πολύ μεγάλη καθώς οι αρμοδιότητες τις οποίες είχε ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν εξαιρετικά σημαντικές για τη διαχείριση της κατάστασης με τις πυρκαγιές. Πλέον οι αρμοδιότητες αυτές πάνε στον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. 

Το "σήριαλ" της Παιδείας συνεχίζεται

Πέρασε η προθεσμία την οποία αρχικά είχαν βάλει για τις εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ εκπαιδευτικών οργανώσεων και Υπουργείου Παιδείας κι όμως στάθηκε αδύνατο να βρεθεί μέχρι στιγμής, η χρυσή τομή που θα επιτρέψει την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. 

Μετά από αλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις Υπουργείο και οργανώσεις ξεκαθάρισαν το τοπίο σε σχέση με το τι θέλει και το τι ενοχλεί την κάθε πλευρά. 

Από πλευράς του το Υπουργείο αναμένεται να απαντήσει στις προτάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων μέχρι την Τετάρτη, ενώ αγκάθι στο διάλογο αποτελούν οι Υπουργικές Αποφάσεις σε σχέση με τις ώρες συνδικαλισμού αλλά και τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών μέσα από τα χρόνια εμπειρίας. Το Υπουργείο επιμένει να τεθούν κανονικά σε ισχύ ενώ οι οργανώσεις επιμένουν να ακυρωθούν οι εν λόγω αποφάσεις. 

Συνεργατισμός: Εθελούσια αποχώρηση υπαλλήλων και Ερευνητική Επιτροπή

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η διαδικασία ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρησε για το θέμα του Συνεργατισμού, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. Ήδη ενώπιον της επιτροπής έχουν βρεθεί 5 άτομα: Μάριος Κληρίδης, Γεώργιος Στροβολίδης, Δημήτρης Θεοδότου, Τάκης Ταουσιάνης, Ανδρέας Τρόκκος. 

Στόχος της ερευνητικής επιτροπής είναι να εξαχθεί ένα πόρισμα με τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού και αν υπάρχουν ποινικές ή άλλες ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν. 

Θα παραμείνουμε στον Συνεργατισμό μιας και το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης του προσωπικού, που ως στόχο έχει την αποχώρηση 900 περίπου υπαλλήλων, είναι έτοιμο και έχει αποσταλεί στο προσωπικό της Τράπεζας. Μετά από πολλές διαμάχες και διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκώμενων μερών, τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή. 

Μέχρι τις 17 Αυγούστου το προσωπικό θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να  να μπορέσει να επιβεβαιώσουν το ύψος της αποζημίωσης. 

Η "έξοδος" του Ρίκκου

Φορώντας γυαλιά ηλίου, καπέλο και ανέμελος ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου διάβηκε την πύλη των Κεντρικών Φυλακών λίγο μετά τις 17:00 συνοδευόμενος από την σύζυγό του.

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αποφυλακίστηκε την Παρασκευή 03 Αυγούστου 2018 μετά από απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως. Ο κ. Ερωτοκρίτου καταδικάστηκε την 1η Μαϊου 2017 σε ποινή φυλάκισης 3.5 ετών για δεκασμό δημόσιου υπαλλήλου στην υπόθεση Providencia.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του ο κ. Ερωτοκρίτου προέβη σε αιτήσεις για την άμεση αποφυλάκισή του αλλά το Ανώτατο τις απέρριπτε.

Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για πρόκληση κατά του κυπριακού λαού και μνημείο ευνοιοκρατίας. 

#StandByGreece

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε αυτή την τεράστια και αξιέπαινη προσπάθεια που έκαναν από κοινού όλα τα ΜΜΕ της Κύπρου αλλά και σωρεία εταιρειών, οργανώσεων και πολιτών. Μέσα από αυτή την δράση κατάφεραν να μαζεψουν ποσό πέραν των 200 χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα πάει για την ανέγερση υποδομών στις πληγείσες περιοχές στην Αττική, μετά από συνεννόηση με τις αρχές

Δυο τα βασικά στοιχεία:

  1. Όλα τα έσοδα θα πάνε για το σκοπό αυτό
  2. Το έργο για το οποίο θα παραχωρηθούν τα έσοδα θα αποφασιστεί εντός μιας εβδομάδας και ο έλεγχος για την ολοκλήρωση του έργου θα είναι ευθύνη του HopeForChildren. 

Εμεις δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή και να ευχηθούμε να μην χρειαστεί να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Ας έχουμε όλοι το νου μας και να προσέχουμε τις κινήσεις μας, καθώς η κάθε απροσεξία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ