Τα ψηφοδέλτια προηγούμενων Προεδρικών εκλογών (Φώτο)

Γράφει η Ζωή Παναγή

Το Offsite Politics «εισέβαλε» στο υπουργείο Εσωτερικών και σας παρουσιάζει τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων Προεδρικών εκλογών, από το 1968 μέχρι το 2013.

Ξεκινήσαμε με ένα τετράφυλλο ψηφοδέλτιο, υπό μορφή τετραδίου τσέπης, χωρίς κουτάκι επιλογής υποψηφίου, και φτάσαμε στο ειδικό χαρτί ασφαλείας που διπλώνει σε τρεις στήλες, υπό μορφή φυσερό, και περιλαμβάνει εμβλήματα και συνθήματα. Λέτε στο εγγύς μέλλον να μας δοθεί η ευκαιρία να ψηφίζουμε ηλεκτρονικά, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό; 

Ας πάμε όμως τώρα να ανατρέξουμε στην ιστορία των Προεδρικών εκλογών στη Κύπρο και να δούμε τις ψηφοφορίες που έγιναν μέχρι σήμερα. 

Συνολικά εννέα είναι οι φορές που οι Κύπριοι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τρεις φορές είχαν Πρόεδρο δίχως διεξαγωγή ψηφοφορίας, κι αυτό λόγω της ανυπαρξίας δεύτερου υποψηφίου. 

Οι πρώτες Προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 1959, κατά τη μεταβατική περίοδο προς την Ανεξαρτησία, με μόλις δύο υποψήφιους, ενώ ο αριθμός αυτών αυξήθηκε στους τρεις το 1983 και στους πέντε το 1988. Το 2013 οι υποψήφιοι έφτασαν τους έντεκα. Ποιοι είναι όμως οι υποψήφιοι που κόσμησαν τα ψηφοδέλτια των εκλογών για την Προεδρία της Δημοκρατίας στο παρελθόν;

Δείτε πιο κάτω τα ψηφοδέλτια όλων των προηγούμενων προεδρικών αναμετρήσεων, πλην του 1959.

Προεδρικές εκλογές 1968

Προεδρικές εκλογές 1983

Προεδρικές εκλογές 1988

Προεδρικές εκλογές 1993

Προεδρικές εκλογές 1998

Προεδρικές εκλογές 2003

Προεδρικές εκλογές 2008

Προεδρικές εκλογές 2013

Φωτογραφίες: Offsite Politics

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ