Σε ένα-δύο μήνες η πρώτη τουρκική γεώτρηση


Ανοιχτά της Αττάλειας εντός της τουρκικής ΑΟΖ θα γίνει η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας μέσα σε ένα δύο μήνες με το γεωτρύπανο "Πορθητής",  δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ  Ντονμέζ, λέγοντας ότι τα δεδομένα που έχουν συλλέξει από τις έρευνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι ATV Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι εδώ και πέντε χρόνια το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κάνει εργασίες στη Μεσόγειο. «Τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει είναι πολύ σημαντικά. Ξεκινούμε την πρώτη μας γεώτρηση αυτή τη χρονιά. Παραλάβαμε ένα γεωτρύπανο. Μέσα στους επόμενους ένα δύο μήνες αρχίζουμε γεώτρηση. Το ονομάσαμε Πορθητής. Στην πραγματικότητα εμείς αυτό το γεωτρύπανο περιμένουμε να είναι ο πορθητής των αποθεμάτων υδρογονανθράκων μας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι οι περισσότερες γειτονικές χώρες έχουν βρει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Και τα δικά μας δεδομένα είναι πολύ σημαντικά. Θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση ανοιχτά της Αττάλειας. Μέσα στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Και η άλλη θα γίνει στην Μερσίνα», ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, η Τουρκία δυστυχώς εξαρτάται για τις ανάγκες πετρελαίου και φυσικού της αερίου από το εξωτερικό. «Για μένα εάν βρούμε θα είναι μια κίνηση που θα αλλάξει την τύχη του παιχνιδιού, προσευχόμαστε. Θέλουμε να βρούμε αυτό το πετρέλαιο είτε είναι στη στεριά, είτε είναι στη θάλασσα», ανέφερε. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ