Όλοι εναντίον του ΔΗΣΥ στο θέμα της 56ης έδρας στη Βουλή

Γιώργου Καυκαλιά

Στη Σύσκεψη Αρχηγών η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 πρωί της Παρασκευής, θα συζητηθεί το θέμα της 56ης έδρας του Κοινοβουλίου. 

Σύμφωνα πάντως με το Υπουργείο Εσωτερικών, το επόμενο βήμα θα είναι η διαβούλευση με τα κόμματα, έτσι ώστε να εξακριβωθούν οι προθέσεις για το πως θα προχωρήσει το Υπουργείο με το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Παραμένει ακόμα άγνωστο το πότε θα γίνει η  διαβούλευση Υπουργείου και κομμάτων, καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων, αναμένει και την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Σερβία, έτσι ώστε να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα και να δουν πως θα προχωρήσουν.

"Η τελική απόφαση όπως και να έχει θα παρθεί ενώπιον της Βουλής. Δεν ξέρω αν θα παρθεί απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο για να σταλούν κάποια νομοσχέδια στη Βουλή", τόνισε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου.

Η συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα

Σύμφωνα με την πρόσφατη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη αναφορικά με το θέμα της πλήρωσης της μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, αφού λήφθηκαν υπόψιν οι δύο αποφάσεις του Εκλογοδικείου και προς συμμόρφωση με αυτές, κρίθηκε ότι υπό τις περιστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί, η ασφαλέστερη νομικά οδός προσπέλασης του προβλήματος που έχει προκύψει, είναι η προσθήκη στο Άρθρο 66 του Συντάγματος ρητής πρόνοιας, η οποία να αναφέρεται στην περίπτωση κατανεμηθείσας αλλά «μη καταληφθείσας» έδρας.

Αυτό δεν προδικάζει φυσικά το κατά πόσο θα έχουμε αναπληρωματική εκλογή ή αν θα ψηφίσει η Βουλή υπέρ του να πάει η έδρα εκ νέου στον κ.Παπαδόπουλο, ωστόσο δίνει το νομικό στίγμα για αποφυγή, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, νομικής επιτυχίας προσφυγών από οποιαδήποτε πλευρά. 

Οι θέσεις των κομμάτων 

Να ξεκαθαρίσουμε ότι για να περάσει από το Κοινοβούλιο μια ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος χρειάζονται 38 ψήφοι υπέρ της τροποποίησης. Αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει μια τέτοια πλειοψηφία εντός Βουλής, υπέρ της τροποποίησης και αυτό περιπλέκει τα πράγματα. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ξεκάθαρος και τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε τροποποίησης του Συντάγματος, καθώς θεωρεί ότι η αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ξεκάθαρες και δίνουν το στίγμα για το πως θα πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα. Στον ΔΗΣΥ όπως όλα δείχνουν, επιμένουν σε επαναληπτική εκλογή για την συγκεκριμένη έδρα στη Λεμεσό, καθώς όπως υποστηρίζουν, η κα Θεοχάρους με το να μην αποδεχθεί την έδρα και να προτιμήσει τη θέση της Ευρωβουλευτή, αποποιήθηκε της έδρας για την Αλληλεγγύη και δεδομένου του κενού που υπήρχε, η έδρα δεν έπρεπε να είχε δοθεί εξ αρχής στον Γιώργο Παπαδόπουλο. 

Το ΑΚΕΛ από την άλλη είναι υπέρ του να παραμείνει η έδρα στην Αλληλεγγύη, ως θέμα Αρχής, καθώς ο λαός καθόρισε ότι θέλει η Αλληλεγγύη να έχει τις έδρες αυτές στη Βουλή. Θεωρούν μάλιστα πολιτικό ολίσθημα το να επιδιώκει κάποιος με αυτόν τον τρόπο να στερήσει την έδρα από την Αλληλεγγύη. Πρέπει ο ΔΗΣΥ να αποφασίσει, αναφέρουν στο ΑΚΕΛ, αν οι έδρες ανήκουν στα κόμματα ή στους βουλευτές, δεν γίνεται να αποφασίζουμε κάθε φορά κάτι διαφορετικό σε σχέση με κάτι που θα έπρεπε να θεωρηθεί ως δεδομένο. Δεν φαίνεται άλλωστε να είναι ενάντια σε ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος, καθώς όπως υποστηρίζουν, έχει γίνει στο παρελθόν για αντίστοιχους λόγους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΔΗΚΟ που έχει ως βασική Αρχή ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη. Αν αυτό θα γίνει με γνώμονα την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα τότε θα είναι υπέρ, αν θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση εντός Βουλής που να διασφαλίζει νομικά το τι θα αποφασιστεί και πάλι θα είναι υπέρ. Αρκεί να γίνει σεβαστή η λαϊκή εντολή των Βουλευτικών Εκλογών. 

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι χρειάζεται σοβαρή μελέτη η δήλωση του Γ. Εισαγγελέα γιατί για ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, αυτή τη στιγμή υπεισέρχεται και η νομική παράμετρος. Χρειάζεται άλλωστε διευκρίνηση για το ότι "η αλλαγή του Συντάγματος απαιτεί την έγκριση από τα 2/3, με βάση τον αριθμό  των 56 βουλευτών, ενώ αυτή τη στιγμή οι νομιμοποιημένες έδρες είναι 55". Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι η θέση της ΕΔΕΚ είναι  σταθερή: H έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και δεν μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο αυτό να παραβιαστεί.

Υπερ του ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη τάσσεται και η Συμμαχία Πολιτών. Επισημαίνουν άλλωστε το ίδιο ζήτημα στο οποίο στάθηκε και το ΑΚΕΛ, το ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους αν η έδρα ανήκει στο κόμμα ή αν η έδρα ανήκει στο Βουλευτή, καθώς είναι ένα ζήτημα πολύ ουσιαστικής σημασίας. 

Αντίστοιχη θέση έχει και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, ενώ το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι μελετά την γνωμάτευση θα περιμένει τις εξελίξεις για να τοποθετηθεί για το ζήτημα. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ