Οι λόγοι που οδήγησαν στην μεγάλη εκλογική νίκη Αναστασιάδη

Γιώργου Καυκαλιά

Κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι πληροφορίες έδιναν και έπαιρναν με τα σενάρια να αλλάζουν με ταχύτητα φωτός. Πότε η διαφορά ήταν εντός του λεγόμενου στατιστικού λάθους, πότε ξεχώριζε λίγο μπροστά ο Νίκος Αναστασιάδης και πότε ο Σταύρος Μαλάς.

Ακόμα και κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που γίνονταν από τα επιτελεία, έδειχναν ντέρμπι μεταξύ των δυο υποψηφίων για το ποιος θα κερδίσει τελικά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αυτό που αντικρύσαμε σήμερα, δεν έχει καμιά σχέση με ντέρμπι. Έχουμε μια σαφή διαφορά νίκης του Νίκου Αναστασιάδη που αγγίζει το 12%, ποσοστό που δεν επιδέχεται της όποιας παρερμηνείας ή λανθασμένης ανάλυσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε ποσοστό 55,99% - 215,281 ψήφους, ενώ ο Σταύρος Μαλάς στα 44% και 169,243 ψήφους. Απόχή επέλεξαν 143.401 (26.03%) συμπολίτες μας, ενώ τα άκυρα έφτασαν τις 10.778 (2.65%)  και τα Λευκά 12.173 (2.99%).

Οι λόγοι για την μεγάλη αυτή διαφορά είναι αρκετοί και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς ένα μόνο λόγο:

  • Το γεγονός ότι όσοι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ δεν πήγαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών, πήγαν στον δεύτερο σε μεγαλύτερο βαθμό.
  • Το γεγονός ότι ένας αριθμός πέραν των 7000 χιλιάδων ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο είχαν στηρίξει Σταύρο Μαλά, στο πλαίσιο της λεγόμενης πριμοδότησης και στον δεύτερο γύρο ψήφισαν Νίκο Αναστασιάδη.
  • Τα κόμματα που στήριξαν Νικόλα Παπαδόπουλο δεν ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους ενόψει του δεύτερου γύρου, σε σχέση με το ποιον υποψήφιο προτιμούν να εκλεγεί. Αυτό ως γεγονός, είχε δυο συνέπειες:
  1. Να προκληθεί σύγχυση ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν Νικόλα Παπαδόπουλο και αυτό οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων.
  2. Σε επαρχίες όπως η Πάφος, η οποία στήριξε στο 37% Νικόλα Παπαδόπουλο στον πρώτο γύρο των εκλογών, αυξήθηκε η αποχή, γεγονός που στοίχισε στον Σταύρο Μαλά.
  • Το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις αναλύσεις και τα στοιχεία, φαίνεται να έπεισε περισσότερους υποστηρικτές του Νικόλα Παπαδόπουλου να τον στηρίξουν, από όσους ο Σταύρος Μαλάς. Βασικός πυλώνας στήριξης φαίνεται να είναι ο τομέας της οικονομίας.
  • Το γεγονός ότι, παρά τα όσα είχε εξαγγείλει ο Σταύρος Μαλάς υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, δεν έπεισε της γυναίκες να κατέλθουν στις κάλπες να τον στηρίξουν, καθώς η αποχή είχε «άρωμα γυναίκας».
  • Η παρουσία Αναστασιάδη στο ντιμπέιτ, στο οποίο υπερίσχυσε του αντιπάλου του. Η τακτική που επέλεξε ο Σταύρος Μαλάς, φαίνεται να ήταν αυτή που στοίχισε στην εικόνα και το προφίλ που τελικά επικράτησε. Οι πολίτες αποκόμισαν μια εντύπωση πολύ πιο έντονη υπέρ της παρουσίας Αναστασιάδη και ταυτόχρονα μια αδυναμία του Σταύρου Μαλά, που τελικά στέρησε την δυναμική την τελευταία εβδομάδα.
  • Το γεγονός ότι έγινε μια πιο συνετή διαχείριση της δημόσιας συζήτησης από πλευράς Νίκου Αναστασιάδη, μεταξύ 1ου και 2ου γύρου και κυρίως αποφεύχθηκαν οι έντονες ή οι λανθασμένες τοποθετήσεις. 

Από σήμερα ξεκινά μια νέα προσπάθεια για τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος θα πρέπει να ανταπεξέλθει σε μια σειρά από προκλήσεις και από προβλήματα, τα οποία αναζητούν λύση και για τα οποία οι πολίτες παρά την στήριξη στο πρόσωπό του, θα είναι έντονα επικριτικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ