Κοτζιάς: Στο κέντρο της Λευκωσίας θα κυματίζει η Ελληνική σημαία


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, και ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος υπέγραψαν το μεσημέρι της Παρασκευής τη συμφωνία παραχώρησης  οικοπέδου της Μονής έκτασης οκτώ στρεμμάτων που βρίσκεται στην οδό Αγίου Προκοπίου, απέναντι από το Μετόχι στη Λευκωσία, ώστε σε αυτό να ανεγερθεί το νέο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.

 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νικηφόρο για την καλοσύνη του να δωρίσει στο ελληνικό δημόσιο, ένα κόσμημα της Λευκωσίας - μεταφέροντας και ευχαριστίες από τον ελληνικό λαό - που δίνει την ευκαιρία ώστε στο κεντρικότερο ίσως σημείο της Λευκωσίας να κυματίζει η ελληνική σημαία.
 
«Η δωρεά είναι δείγμα των μεγάλων δεσμών που έχει ο Ελληνισμός, όπου κι αν βρίσκεται και όποια μορφή κι αν έχει είτε ως εκκλησία, είτε ως κράτος», είπε, προσθέτοντας πως με την πίστη που πηγάζει από την ορθοδοξία έχουμε τα ίδια όνειρα, να δούμε μια Κύπρο ελεύθερη, ένα κανονικό κράτος, όπως το υιοθέτησε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς ξένα στρατεύματα και κατοχή.
 
«Ο Ελληνισμός ονειρεύεται την αδελφοσύνη με τον κυπριακό λαό να υλοποιείται και με τους αγώνες να αποκαταστήσουμε αυτά που το 1974 με δικά μας εγκλήματα προκαλέσαμε» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι εκ μέρους της πολιτείας, την οποία εκπροσωπεί ζητά συγνώμη από τον κυπριακό λαό.
 
«Έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε αυτά που προκαλέσαμε» είπε προς τον Μητροπολίτη ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η μεγαλοψυχία του δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει το ελληνικό κράτος στο πιο όμορφο και κεντρικό σημείο της Λευκωσίας.
 
Στη δήλωση που ακολούθησε την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Κοτζιάς είπε «ότι σήμερα παίρνουμε δύναμη, έμπνευση να δουλέψουμε με μεγαλύτερη πίστη για τη λύση του Κυπριακού, αυτή είναι η ουσία της σημερινής συνάντησης, αυτή είναι η ουσία των μικρών και σημαντικών για μένα δώρων που ανταλλάξαμε και η ουσία του μεγάλου δώρου που μας χαρίστηκε, το οικόπεδο στο οποία θα κτιστεί η ελληνική πρεσβεία».
 
Πρόσθεσε πως «το όνειρο μας δεν είναι μόνο να δούμε μια όμορφη, παραγωγική και δημιουργική ελληνική πρεσβεία, αλλά το όνειρο μας είναι αυτή η πρεσβεία να είναι σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο».

Δήλωση του Νικηφόρου  

Ο Κύκκου Νικηφόρος ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τη Μονή Κύκκου και την προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και τους αγώνες του έθνους με έμψυχο και άψυχο υλικό.
 
 Ανέφερε ότι η δωρεά δεν έγινε από μεγαλοψυχία, αλλά ως επιβαλλόμενο χρέος από την μακραίωνη παράδοση της Ιεράς Μονής Κύκκου που ανέκαθεν ήταν αρωγός στους αγώνες του Έθνους.
 
Υπενθύμισε ότι 12 μοναχοί της Ιεράς Μονής Κύκκου το 1897 εντάχθηκαν στον ελληνικό στρατό και μετά την ατυχή έκβαση του πολέμου πήγαν στην Κρήτη και ενώθηκαν με τα επαναστατικά σώματα που αγωνίζονταν για την ένωση της μεγαλονήσου με την μητέρα πατρίδα.

7 μοναχοί στους Βαλκανικούς πολέμους  

Πρόσθεσε ότι το 1912-13  στους βαλκανικούς πολέμους 7 μοναχοί της Μονής εντάχθηκαν στον στρατό, εκ των οποίων ο ένας μετά την επιστροφή τους στην Κύπρο έγινε ο ηγούμενος Χρυσόστομος.
 
Ανέφερε επίσης ότι το 1912-13  η Ιερά Μονή Κύκκου απέστειλε 200 χρυσές λίρες στον Ελευθέριο Βενιζέλο για να δοθούν στον πρώτο Έλληνα αξιωματικό που θα ύψωνε την ελληνική σημαία στην Ανδριανούπολη.

Ευχαριστίες στην Ελλάδα  

Ο Κύκκου Νικηφόορος ευχαρίστησε την Ελλάδα, που συμπαρίσταται στην Κύπρο ποικιλοτρόπως. «Πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχουμε και αν θα υπάρχουμε οφείλεται στην Ελλάδα», είπε, δηλώνοντας πως πιστεύει ακράδαντα ότι με συντονισμένες προσπάθειες, με υπομονή και επιμονή κάποια στιγμή θα ελευθερωθεί η πατρίδα μας και θα απελευθερωθούν τα εδάφη μας.
 
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας ο Κύκκου Νικηφόρος είπε πως προσδοκά στην ανέγερση καλλιμαρμάρου μεγάρου, κατά προτίμηση αρχαιοελληνικού, κλασσικού ρυθμού, προς στέγαση της ελληνικής πρεσβείας και της πρεσβευτικής κατοικίας.

Να κυματίζει η γαλανόλευκη  

«Ευελπιστούμε σύντομα να δούμε την γαλανόλευκο ελληνική σημαία κυμματίζουσα υπερηφάνως επί του κτιρίου αυτού», συνέχισε ο Μητροπολίτης Κύκκου, προσθέτοντας ότι προσδοκούμε να καταθέσουμε το θεμέλιο λίθο στο εγγύς μέλλον.
 
Ο Μητροπολίτης χάρισε στον κ. Κοτζιά εικόνα της Παναγίας, η οποία θα τοποθετηθεί στο νέο κτίριο της πρεσβείας.
 
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το τεμάχιο που παραχωρήθηκε συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα.
 
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος του κτιρίου, ο κ. Κοτζιάς είπε πως πρέπει πρώτα αυτό να σχεδιαστεί και να πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες, και ως εκ τούτου η έναρξη κατασκευής του κτιρίου θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των διαδικασιών.
 
Πριν εισέλθει στο όχημα του για να φύγει, ο κ. Κοτζιάς είπε στους δημοσιογράφους ότι στην ψυχή του καίει το αίσθημα να αποκατασταθεί η Κύπρος, που για αυτόν ήταν και θα είναι το χρυσοπράσινο φύλλο.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ