Το έργο του υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη

Ζωή Παναγή

Πέντε χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη έχουν ολοκληρωθεί με τον κυπριακό λαό να δίνει εκ νέου τα ηνία της χώρας στον Νίκο Αναστασιάδη.

Το Offsite Politics εξετάζει το έργο των υπουργών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που ολοκλήρωσαν την θητεία τους στο Υπουργικό στις 28 Φεβρουαρίου 2018. Στόχοι που έθεσαν και υλοποιήθηκαν, περιστατικά που καταγράφηκαν ως αρνητικά και θέματα που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.

Μετά τον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή και τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαίδη, συνεχίζουμε με τον υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη.

Ανέλαβε ένα από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια, αυτό του υπουργείου Υγείας τον Ιούλιο του 2015, μετά και την παραίτηση του Φίλιππου Πατσαλή. Στόχος που τέθηκε εξαρχής ήταν να προχωρήσουν στις εξής μεταρρυθμίσεις: Ηλεκτρονική υγεία, δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

ΥΠΕΡ

Ηλεκτρονική υγεία

Ένα μεγάλο πρόβλημα που ανέκαθεν αντιμετώπιζαν τόσο οι λειτουργοί των νοσηλευτηρίων όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς ήταν αυτό των χάρτινων φακέλων, που ενίοτε καθυστερούσε ή δυσκόλευε την τελική διάγνωση. Με την εισδοχή της Ηλεκτρονικής Υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου τα πράγματα αλλάζουν αφού τα τα δεδομένα υγείας του κάθε ασθενή θα καταχωρούνται στην ενιαία τράπεζα δεδομένων ηλεκτρονικής υγείας.

Εθνική Φαρμακευτική Αρχή

Ένα μέτρο που θα αμβλύνει τα όποια εμπόδια υπήρχαν στον τομέα των φαρμάκων είναι αυτό της σύστασης και λειτουργίας της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, μιας ανεξάρτητης αρχής που θα θέσει υπό τον έλεγχο της τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης και θα είναι υπεύθυνη για την ασφαλή διάθεση και χρήση τους καθορίζοντας κανονισμούς και προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες κατά την κρίση της τροποποιήσεις στις υφιστάμενες νομοθεσίες.

Αυτονόμηση δημόσιων νοσηλευτηρίων

Κατάφερε να προχωρήσει τη διαδικασία για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να συστήσει τον αυτόνομο Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Σκοπός είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι έτοιμα να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά όταν θα εφαρμοστεί το Γενικό Σύστημα Υγείας.

ΓεΣΥ

Μια από τις μεγαλύτερες, κατά γενική ομολογία, μεταρρύθμιση ήταν αυτή του Γενικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Μετά από πολύχρονες μελέτες, τροποποιήσεις και αναβολές ο υπουργός κατάφερε να τα βάλει με όσους εναντιωνόταν του ΓεΣΥ και παρ’ ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, πιστώνεται την δια νόμου τροχοδρόμηση του.

ΚΑΤΑ

Παραιτήσεις ιατρών

Μεγάλο πονοκέφαλο για τον υπουργό αποτέλεσαν οι δεκάδες παραιτήσεις ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, συνέπεια της διοικητικών δυσλειτουργιών, όπως οι ίδιοι υποστήριξαν. Ο ίδιος απάντησε πως όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν να το πράξουν, ωστόσο η φυγή τους αυτή εξέθεσε το υπουργείο και άφησε εκτεθημένες μονάδες όπως η Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και άλλων.

ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Μονοασφαλιστικό ή Πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ

Αλληλοσυγκρουόμενες ήταν οι απόψεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, συντεχνιών και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) που επιθυμούν μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, έναντι των άλλων εμπλεκόμενων φορέων όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και η ΟΕΒ που τάσσονται υπέρ του πολυασφαλιστικού. Το πρώτο προβλέπει τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται ένας κρατικός και μη κερδοσκοπικός ασφαλιστικός οργανισμός (ΟΑΥ). Θα δέχεται εισφορές από την Κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, και θα πληρώνει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πολιτών. Το δεύτερο προβλέπει στην ύπαρξη πολλών ασφαλιστικών εταιρειών, με τον πολίτη να επιλέγει ο ίδιος που θέλει να ασφαλιστεί, ενώ οι υπηρεσίες που του παρέχονται να περιλαμβάνονται σε ένα βασικό πακέτο, ενώ για περαιτέρω υπηρεσίες να καταβάλλουν περισσότερα ασφάλιστρα στην ασφαλιστική τους. Ο Υπουργός υποστήριξε με σθένος την απόφαση για μονοασφαλιστικό την ώρα που μερίδα πολιτικών της αντιπολίτευσης απαντούσαν πως αυτό που ο ίδιος επιθυμεί είναι το πολυασφαλιστικό. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ