Το έργο του υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη

Ζωή Παναγή

Πέντε χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη έχουν ολοκληρωθεί με τον κυπριακό λαό να δίνει εκ νέου τα ηνία της χώρας στον Νίκο Αναστασιάδη.

Το Offsite Politics εξετάζει το έργο των υπουργών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, οι οποίοι επίσημα ολοκληρώνουν την θητεία τους στο Υπουργικό στις 28 Φεβρουαρίου 2018. Στόχοι που έθεσαν και υλοποιήθηκαν, περιστατικά που καταγράφηκαν ως αρνητικά και θέματα που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.

Αρχή κάναμε με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, ενώ σειρά παίρνει ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Ανέλαβε ένα υπουργείο με βαρυσήμαντο χαρτοφυλάκιο τον Απρίλιο του 2014, μετά και τον θάνατο του μέχρι τότε υπουργού Τάσου Μητσόπουλου. Εξαρχής έθεσε στόχο την μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις: Την μείωση της στρατιωτικής θητείας, την πρόσληψη συμβασιούχων οπλιτών και τις προαγωγές του μόνιμου προσωπικού.

ΥΠΕΡ

Μείωση στρατιωτικής θητείας - Πρόσληψη συμβασιούχων οπλιτών

Κατάφερε να εφαρμόσει την μείωση της διάρκειας της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από 24 σε 14 μήνες, κάτι που αποτελούσε διαχρονική θέση των πολιτικών δυνάμεων και ευρύτερα της κοινωνίας. Παράλληλα προχώρησε τη σχετική ρύθμιση για την πρόσληψη των επαγγελματιών συμβασιούχων οπλιτών για την αναβάθμιση της μαχητικότητας της Εθνικής Φρουράς, εργοδοτώντας πέραν των 3 χιλιάδων ανδρών και γυναικών.

Εξ’ αποστάσεως φοίτηση

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος εξ’ αποστάσεως φοίτησης για τους στρατιώτες που εξασφάλισαν θέσεις στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε με σκοπό την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας, ενώ έδωσε την ευκαιρία στους Εθνοφρουρούς να συμμετέχουν σε προπτυχιακά μαθήματα, τα οποία μπορούν να πιστωθούν στη διάρκεια των σπουδών τους.

Συνεργασίες με άλλες φιλικές χώρες

Υπεγράφησαν σημαντικές συνεργασίες για την ασφάλεια και την άμυνα με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα, ενισχύοντας κατά αυτό τον τρόπο τις συμμαχίες της Κύπρου. Προαγωγές μόνιμου προσωπικού Προχώρησε η εφαρμογή του κανονισμού για προαγωγές των υπαξιωματικών και αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Ένα πάγιο αίτημα του μόνιμου προσωπικού της ΕΦ, το οποίο ενώ είχε παραμείνει στα συρτάρια του υπουργείου τα τελευταία χρόνια, τελικώς πραγματοποιήθηκε.

ΚΑΤΑ

Αριθμός υπηρεσιών ΣΥΟΠ

Μερίδα συμβασιούχων οπλιτών εξέφρασε έντονα παράπονα σε σχέση με τον αριθμό των υπηρεσιών που καλούνται να εκτελέσουν, γεγονός που στιγμάτισε την όλη διαδικασία των ΣΥΟΠ καθώς και του ιδίου του υπουργού.

ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

PESCO

Διφορούμενες ερμηνείες προκάλεσε η ένταξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Άμυνα (PESCO) μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με μερίδα πολιτικών να αντιτείνουν την ενέργεια αυτή ως συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ