Αναστασιάδης: Θα επιδιώξω συνάντηση με Ακιντζί


Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την επανεκλογή του έδωσε στο euronews, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό, την Τουρκία, τα Σκοπια αλλά και τα σχέδια του για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα

Οι συστημικές τράπεζες της Κύπρου βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξ όσων γνωρίζω, η κεφαλαιοποίηση υπερβαίνει το 15%. Οντως, υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις για κάποια τραπεζικά ιδρύματα και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα που πιστεύω ότι δεν θα έχουν τις όποιες επιπτώσεις είτε στους καταθέτες ή ευρύτερα να προκληθεί μια τέτοια αναταραχή.

Για το Κυπριακό

Είναι μία οπισθοδρόμηση, όμως δεν είναι και η πρώτη. Πολλές από τις συγκλίσεις που είχαμε πετύχει στο παρελθόν, στην πορεία ανακαλούντο υπό τις πιέσεις που εδίδοντο από Αγκυρα. Το χειρότερο ήταν η Σύνοδος στο Κραν Μοντανά, όταν εμείς ανταποκριθήκαμε πλήρως στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας, Δυστυχώς η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν αντέδρασαν στις δικές μας γραπτές προτάσεις που απαντούσαν σε όσα ο γενικός γραμματέας ήγειρε, αλλά επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων του 60 με επεμβατικά δικαιώματα, στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και εσαεί παρουσία του τουρκικού στρατού.

Οι πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών

Θα επιδιώξω να έχω μία επαφή με τον κ. Ακιντζί, αφού πρώτα βεβαίως περάσουν κάποιες μέρες να συγκλιθεί το Εθνικό Συμβούλιο και να συζητήσουμε τους παραπέρα χειρισμούς. Και βεβαίως θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ακιντζί για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις του. Όπως είπα και προηγουμένως, με βάση τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν διαφαίνεται προοοπτική αν θα τεθούν νέοι όροι και κάτω από ποιο καθεστώς θα συζητούμε.

Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου

Παρακολουθούμε με πολλή ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των προκλήσεων, παίρνουμε μέτρα όχι στρατιωτικά βεβαίως, όσα απαιτούνται για να είναι ενήμερος και ο διεθνής οργανισμός αλλά και οι εταίροι μας αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες, λόγω των εταιριών έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όπως και υλοποιούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς.

Για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

Η όλη προσπάθειά μας είναι να γίνεται ένας διάλογος, να υπάρχει μια κατανόηση των θέσεων μεταξύ των 7 του νότου, αλλά όχι ως συνασπισμός για να δημιουργούμε μέτωπα μέσα στην ΕΕ. Συζητήσεις γίνονται πιο εκτεταμμένες στη συνάντηση των 7 του νότου της ΕΕ και τους οποίους θα προσκαλέσω σύντομα. Πρόσφατα ήμασταν στη Ρώμη, η επόμενη Σύνοδος θα είναι στην Κύπρο, ελπίζω περί τα τέλη Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ